Is een veranda vergunningsplichtig? Alles wat u moet weten over vergunningen voor uw veranda

Bij het plannen van een veranda komen naast het ontwerp en de bouwmaterialen vaak ook vragen over vergunningen kijken. In veel gevallen kan een veranda zonder vergunning gebouwd worden, maar de regels kunnen variëren per situatie. Sinds de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op 1 juli 2024 is het nu eenvoudiger om na te gaan of een vergunning nodig is voor uw project. Hier bespreken we de belangrijkste punten over vergunningsplicht, uitzonderingen en hoe u de vergunningscheck doet.

1. Wanneer is een veranda vergunningsvrij?

In Nederland zijn er enkele algemene richtlijnen voor vergunningsvrije veranda’s. Een veranda wordt meestal als vergunningsvrij beschouwd als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Afmetingen: De veranda mag niet meer dan 50% van uw tuin of erf beslaan.
  • Locatie en afstand tot erfgrens: De veranda staat minimaal één meter van de openbare weg en minstens een halve meter van de erfgrens.
  • Hoogte: De hoogte van de veranda is niet hoger dan 3 meter.
  • Achtererfgebied: De veranda bevindt zich achter de voorgevel van het huis en is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Als uw veranda aan deze criteria voldoet, kan deze meestal vergunningsvrij gebouwd worden. Let op: deze regels kunnen per gemeente verschillen, dus controleer altijd bij uw lokale gemeente of aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

2. Wanneer is een vergunning nodig voor een veranda?

In sommige gevallen kan een vergunning toch vereist zijn, afhankelijk van de locatie, hoogte of het type pand. Een vergunning kan nodig zijn als:

  • De veranda zich aan de voorkant van het huis bevindt en zichtbaar is vanaf de openbare weg.
  • De veranda hoger is dan 3 meter of een groot oppervlak van de tuin beslaat.
  • Uw woning zich in een beschermd stads- of dorpsgezicht bevindt: In beschermde gebieden gelden vaak strengere regels.
  • Er sprake is van erfgoed: Voor monumentale panden gelden vaak aanvullende regels.

Controleer bij uw gemeente welke voorwaarden van toepassing zijn om zeker te weten dat u aan alle regels voldoet.

3. Zelf een vergunning checken via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Sinds juli 2024 is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar, een centraal platform waarmee u eenvoudig kunt nagaan of een vergunning vereist is. Via het DSO kunt u het volgende doen:

  • Controle uitvoeren: Checken of uw veranda vergunningsvrij is via de functie regels op de kaart, die aangeeft welke lokale en landelijke regels gelden op uw adres.
  • Lokale voorwaarden raadplegen: Het DSO toont eventuele aanvullende voorwaarden per gemeente, vooral in beschermde dorps- en stadsgezichten of voor monumenten.
  • Vergunning aanvragen: Mocht een vergunning nodig zijn, dan kunt u deze direct via het DSO-platform indienen met de juiste documenten en bouwtekeningen.

Het DSO-platform is de beste plek om zelf na te gaan of uw project vergunningsvrij is of een vergunning vereist.

Meer weten over de vergunningen voor uw veranda?

Via het DSO en uw gemeente kunt u eenvoudig nagaan of uw veranda vergunningsvrij gebouwd kan worden of dat een vergunning nodig is.

Heeft u vragen over het ontwerp en de bouw van uw veranda? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij uw buitenruimte kunnen realiseren.